Wat is een duurzame lening precies?

Er zijn veel verschillende soorten leningen en kredieten. Voor sommige mensen is dit erg verwarrend. Alle mogelijke opties zorgen ervoor dat alle verschillende vormen doorgenomen moeten worden voordat er een goede keuze gemaakt kan worden. Gelukkig zijn er bepaalde vormen die direct opvallen, zoals de duurzame lening. De duurzame lening onderscheidt zich niet van andere leningen door een bepaalde constructie. Bij de duurzame lening is het doel van het geld dat de lening duurzaam maakt. Maar hoe werkt dit precies?

Geen aparte constructie

Een duurzame lening is net zoals alle andere leningen en vorm van geld lenen waarbij het geld direct overgeschreven wordt naar de aanvrager na goedkeuring. Vervolgens moet er maandelijks afgelost worden op dit bedrag, en wordt er rente geheven over de volledige restschuld die op dat moment nog openstaat. Geen bijzonderheden dus, en toch is de duurzame lening een gewild product. Banken geven hier namelijk eerder goedkeuring voor, en het verleden heeft aangetoond dat de rentes bij een lening met een duurzaam karakter lager uit kunnen vallen.

Wat is een duurzame lening dan precies? Een duurzame lening is een lening waarbij het geld geïnvesteerd wordt in duurzame aanpassingen. Dat kan betere of nieuwe isolatie zijn, ramen die de warmte beter vasthouden, spouwmuurisolatie, of een andere bron van warmte die beter is voor het milieu. Duurzame aanpassingen houden altijd rekening met het milieu, maar tegelijkertijd ook met de portemonnee van de eigenaar van het huis. Door minder energie te verbruiken, worden de rekeningen lager en dat is een groot voordeel. Dat het ook minder belastend is voor het milieu, is voor veel mensen een bijkomend positief effect. Ook de waarde van het huis zal hoger worden door duurzame investeringen, wat ook een positief effect zal hebben.

Al deze factoren zorgen ervoor dat banken eerder een goedkeuring zullen geven voor een lening met een duurzaam karakter. Het is goed om dit in de gaten te houden, maar vraag ook altijd even na bij de gemeente of er subsidies gegeven worden op bepaalde investeringen. Aangezien de overheid ook gek is op duurzame huizen, bestaat de kans dat er geld ligt in een potje dat je direct kunt gebruiken. Op die manier heb je net wat minder geld nodig in de duurzame lening. Houd er wel rekening mee dat hier voorwaarden aan verbonden zijn die nageleefd moeten worden om het recht op subsidie te kunnen ontvangen.