Eigen-Huis-Krediet1

Vooral Zuid-Europese banken in de problemen

Het aantal slechte leningen, ofwel rotte leningen, is lichtelijk gedaald in 2015. De grotere Nederlandse banken zien een kleine afname in het aantal slechte leningen en dat is een goede ontwikkeling, zeker omdat de Europese Centrale Bank meer toezicht wilde op de leningen die niet terugbetaald kunnen worden door de particulieren en de ondernemers. De reden hierachter is dat het een probleem is voor het economisch systeem. Zodra een rotte lening open blijft staan en het geld niet terugkomt, komt er een einde aan de circulatie van het geld en dat is het minst wenselijke scenario voor de economie waarin het geld moet blijven rollen om een bepaald effect te kunnen bewerkstelligen. In Zuid-Europa gaat het wat dat betreft veel minder goed. Het aantal slechte leningen is daar namelijk toegenomen en dit gaat tot grote problemen leiden.

De rotte leningen

De rotte leningen die een probleem vormen voor de economie, worden vooral gevonden in de landen die extra stimulans nodig hebben van de ECB. In landen als Portugal, Italiƫ en Griekenland zijn naar verhouding veel meer slechte leningen dan in het noorden van Europa. Deze leningen hebben deels te maken met onkunde vanuit de aanvragers van de lening, maar het heeft ook direct te maken met de instabiele economische situatie in deze landen. Wanneer je een lening aanvraagt, goedgekeurd krijgt op basis van je salaris, en vervolgens kom je zonder werk te zitten, dan is er een situatie die onhoudbaar wordt. De banken kunnen dan wel hoog en laag springen, maar wanneer er geen inkomen is, is het niet mogelijk om de schuld terug te betalen. De mogelijkheden zijn er simpelweg niet en daarmee gaat de lening verloren.

Wat is de oplossing voor dit probleem? Volgens de ECB moeten de regels aangescherpt worden rond het verstrekken van de leningen, maar hier ligt niet de oplossing wanneer er een instabiliteit op de achtergrond meespeelt. De Nederlandse banken hebben de eisen voor de aanvrager verscherpt, maar hier is veel kritiek op gekomen. Het eigenlijke probleem is hier namelijk het risico voor de bank zelf, die geleend of gespaard geld uitgeeft om daar met de rente geld aan te verdienen. Wanneer dit probleem omzeild kan worden, is er ineens een veel stabielere manier van lenen en krediet verstrekken mogelijk. Dat betekent dat de alternatieve aanbieders van leningen en kredieten de aankomende tijd alleen maar groter zullen worden, omdat de banken grotere problemen mogen verwachten in de toekomst.