Krediet_aanvragen

Steeds meer alternatieve kredietverstrekkers

Waar de banken vroeger de hoofdrol speelden op het gebied van geld lenen, zijn er nu steeds meer alternatieve opties te vinden wereldwijd. Er zijn steeds meer platformen online te vinden en hier kunnen grote bedragen geleend worden. De rente ligt vaak een paar puntjes hoger dan de rentes die genoemd worden bij de bank, maar waar de bank terughoudend is met het verstrekken van leningen, lijkt dit bij de kredietverstrekkers die niet aan banken gebonden zijn geen enkel probleem. Sterker nog, het lijkt er wel op alsof deze platformen graag van het geld af willen. En dat klopt ook nog. Het is namelijk een volledig ander systeem.

Kapitalisten en leners

De mensen die geld over hebben en dit op een spaarrekening hadden staan, hebben gemerkt dat het sparen helemaal geen geld meer oplevert. We kunnen steeds goedkoper lenen, maar dat betekent ook dat er steeds minder spaarrente gegeven wordt. Tegelijkertijd moet er wel belasting over vermogen betaald worden wanneer je een substantieel bedrag hebt staan. Hoe kun je dit oplossen? Simpel, je moet het geld voor je laten werken. Wanneer je echter geen belegger bent, of niet zoveel verstand hebt van de werking van de economie, dan kan het lastig zijn om geld te verdienen met je geld. Tot voor kort dan, want tegenwoordig kun je gewoon zelf geld uitlenen via een platform, of kredietverstrekker.

Dat betekent dat deze alternatieve geldverstrekkers inderdaad gebaat zijn bij het uitschrijven van een lening. Dit zorgt voor een lagere drempel, en een iets hogere rente om de kosten in te kunnen dekken, en toch winst op te kunnen leveren voor de persoon die het kapitaal verstrekt. Een interessante opzet die het mogelijk gemaakt heeft dat er veel meer geld geleend kan worden, zonder dat er vervelende voorwaarden in de weg komen te staan die niet altijd even relevant zijn.

Betekent dit het einde van de banken? Nee, er zijn nog altijd veel mensen die op zoek gaan naar leningen en daarbij beginnen bij de banken omdat zij dit gewend zijn. Toch zien we steeds meer consumenten die de verschillende aanbieders naast elkaar leggen, om op die manier tot een betere deal te komen. Dit kan in veel gevallen tientallen euro’s op een kleine lening schelen, en veel meer geld wanneer het om grotere bedragen gaat. Aangezien steeds meer mensen dit doen, is het logisch dat het aantal aanbieders blijft stijgen. De markt is namelijk nog lang niet verzadigd en dit zal ook niet gaan gebeuren op de korte termijn.