Familie mit Berater - KFZ Kredit

Spaarrente onder de 1 procent

In Nederland is een nieuw dieptepunt aangekomen voor de mensen die graag spaargeld op de bank hebben om daar wat rente vanaf te kunnen halen jaarlijks. Op dit moment is de spaarrente bij alle banken namelijk lager dan 1 procent. Dit heeft te maken met de maatregelen van de Europese Centrale Bank. Deze maakte het voor de banken mogelijk om grote bedragen tegen zeer lage rentes te lenen. In sommige gevallen waren deze percentages zelfs negatief. De banken kregen dus geld toe op het lenen van geld. Hiermee zijn de spaarders niet langer nodig. Het geld moet juist in beweging gezet worden, zo benadrukt de ECB.

Zalm: Negatieve spaarrente is mogelijk

Direct werd er gesproken over de mogelijkheid tot een negatieve spaarrente. Dit werd verworpen, maar voormalig topman Gerrit Zalm stelt dat het zeker mogelijk is dat de spaarrentes negatief worden. Veel mensen vergeten dat de banken ook onderhevig zijn aan de werking van de markt. In feite gaat het hier ook grotendeels om vraag en aanbod. Het enige dat buiten deze werking valt, is de sturing van de ECB, maar ook zij probeert in grote lijnen een breed beleid uit te zetten. Op dit moment moet de economie aangestuurd worden, er moet meer geld rond gaan om een betere situatie te creƫren. Maar dit lukt op dit moment nog niet.

Het gaat vooral om lenen

Sparen levert dus niets meer op. De nadruk is verschoven naar het lenen van geld, want dit is steeds makkelijker geworden en daarnaast is het ook nog eens steeds goedkoper geworden. Ook dit heeft met de sturing te maken. De ECB wil de economie aanjagen door meer geld rond te laten gaan. Wanneer mensen meer kunnen lenen, kunnen zij ook meer besteden. Veel mensen benadrukken dat dit voorzichtig bekeken moet worden. Het lenen van grotere sommen geld is op dit moment voordelig en gemakkelijk, maar wie voor een variabele rente kiest, die kan op een latere termijn voor grote problemen komen te staan. Op het moment dat de economie weer echt aan begint te trekken, zal de spaarrente namelijk weer hoger worden, waarmee de rentes op de leningen hoger zullen worden om de groei in goede banen te geleiden. Wanneer je op dat moment een grote lening open hebt staan, zullen de kosten ineens met grote sprongen stijgen en dit moet ook betaald kunnen worden. Wil je hier een zekerheid voor inbouwen in je lening, kies dan voor een vaste rente in plaats van een variabele. Deze rente zal iets hoger zijn, maar er is aanzienlijk meer zekerheid.