foto-aanvragen

Nederlandse hypotheekschuld gestegen in 2015

De gezamenlijke hypotheekschuld van alle Nederlanders samen daalde met 1 miljard in 2014. De aflossingen op de bestaande hypotheken waren hoger dan de waarde van de nieuwe hypotheken die afgesloten werden. In 2015 is het beeld anders. Er zijn veel meer nieuwe hypotheken afgesloten en ondanks het feit dat er geen aflossingsvrije hypotheken afgesloten mogen worden, overstijgt de waarde van de aflossingen de waarde van de nieuwe hypotheken niet. De schuld is dus toegenomen in 2015, exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar duidelijk is dat het ook hier om miljarden euro’s zal gaan. Daarnaast is het nog altijd druk bij de banken.

Onderhandelingen

Rond de jaarwisseling zijn er altijd bepalingen en wetten die veranderen. Dat is ook de reden geweest dat veel mensen in het vierde kwartaal nog naar de bank zijn gegaan om te onderhandelen over een nieuwe of een bestaande hypotheek. Dit betekent overigens niet dat het nu na de jaarwisseling ineens rustig is. De lage rente is meermalen in het nieuws geweest en veel huishoudens hebben dit nieuws opgepakt, om vervolgens een afspraak te maken bij de bank. Zij willen de bestaande hypotheek omzetten naar een hypotheek met een lagere rente, om zo goedkoper uit te kunnen zijn. Deze besparing zou weer gebruikt kunnen worden om de hypotheek af te lossen, waardoor de kosten van de hypotheek nog vele malen lager uit zullen vallen.

Andere mensen maken juist gebruik van de aantrekkende huizenmarkt. Tijdens de crisis heeft de huizenhandel grotendeels stil gelegen. Bij slecht nieuws houden mensen vaak vast aan wat zij hebben om zo minder risico te lopen. Nu de vooruitzichten stukken beter geworden zijn, gaan meer mensen op zoek naar een ander huis vanwege de ruimte of de mogelijkheden. Vaak is dit huis duurder, of is er geld nodig voor een verbouwing. Dit bekent dat er een hogere hypotheek afgesloten moet worden om de kosten te kunnen dekken. Dit zou heel goed kunnen betekenen dat de gezamenlijke hypotheekschuld van de Nederlanders ook in 2016 zal stijgen ten opzichte van de voorgaande jaren. De gevolgen hiervan zijn echter minder erg dan zij kunnen lijken. Door het extra geld dat in omloop gebracht wordt, worden er meer kansen voor de economie gecreƫerd. Zou er een nadelig effect merkbaar kunnen zijn, dan zal dit effect bij de banken liggen, maar aangezien zij nog altijd de rol hebben van de grootste kredietverstrekker in Nederland, is de kans groot dat zij dit gemakkelijk op kunnen vangen, zeker omdat het oversluiten van de hypotheek niet vraagt om nieuw vermogen.