Portrait of Young couple moving in new home

Minder spaaracties in de maand mei

Doorgaans is de maand mei de maand waarin de meeste banken gaan stunten met de spaarrentes. Het is de maand waarin de meeste mensen hun vakantiegeld krijgen en doorgaans was dit het moment voor de banken om aan geld te komen. Dit geld kon vervolgens weer uitgeleend worden, maar ditmaal valt de animo bij de banken sterk tegen. Dit heeft onder andere te maken met de spaarrente acties van vorig jaar, waar weinig mensen op af kwamen omdat veel meer mensen het vakantiegeld ook daadwerkelijk zelf nodig hadden. Een andere reden voor het tegenvallen van de acties is uiteraard dat de banken zelf makkelijker aan geld kunnen komen om uit te lenen aan mensen en bedrijven.

De Europese Centrale Bank

Banken die leningen willen verstrekken, kunnen gemakkelijk geld krijgen bij de ECB. Deze wil namelijk graag dat er meer geld omgaat in de economie, waardoor de economische situatie aan zou kunnen trekken. Daarom maakt de ECB het voor banken mogelijk om tegen negatieve rente te lenen bij de Europese Centrale Bank. De banken verdienen dus geld aan het verstrekken van leningen, in twee richtingen. Daarom staan de banken niet direct te springen om het spaargeld van de mensen, zeker niet met de lagere spaarrentes en de sterk tegenvallende concurrentie. Dit houdt direct ook in dat minder mensen hun vakantiegeld op een spaarrekening zullen gaan zetten, omdat dit in feite helemaal niets op zal leveren. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden, die wel geld op kunnen leveren. Zo wordt er veel ingezet op het duurzamer maken van het huis, of het aflossen op de leningen of hypotheken. Welke optie de beste is, dat verschilt uiteraard per persoon en per huishouden.

Sparen niet langer interessant

Dit toont nogmaals aan dat het sparen van geld niet langer als ideaal gezien wordt. Het levert weinig geld op, de banken staan al niet meer om het geld te springen, en het verkrijgen van leningen is zo goedkoop mogelijk gemaakt. Daarom is het verstandiger om het spaargeld en vakantiegeld te investeren in projecten die geld op zouden kunnen leveren, zoals betere isolatie aan het huis. Veel van de mensen zullen het geld ook willen gebruiken om leuke dingen mee te doen, nu de mogelijkheid er eenmaal is. Een logische keuze, zeker wanneer de hand al langere tijd op de knip gehouden is om ervoor te kunnen zorgen dat er geen problemen ontstaan met de financiƫn.