-2147195727-95

Mag het ietsje meer zijn?

Heb je wel eens bij de slager gestaan om een pond gehakt te bestellen, waarop de slager vroeg of het ietsje meer mocht zijn? Het zijn vragen die regelmatig gevraagd worden in het dagelijks leven, maar wanneer je een lening aanvraagt, wordt er nooit gevraagd of het iets meer zou zijn. Juist bij het aangaan van een lening zou het echter wel handig zijn wanneer er gevraagd wordt of er niet iets meer nodig is. De meeste mensen lenen namelijk niet teveel, maar lenen te weinig waardoor zij in de problemen komen.

Te weinig lenen

Stel je voor dat een nieuwe auto wilt kopen. Daar heb je het geld niet voor, maar je weet dat de nieuwe auto veel zuiniger is en je hebt uitgerekend dat de lening zichzelf terug zou verdienen bij het aantal kilometers dat jij per jaar moet maken. Je besluit om je spaargeld te gebruiken en de rest bij te lenen om de kosten op die manier zo laag mogelijk te houden. Wanneer je met je nieuwe auto het terrein afrijdt, heb je de verzekering en wegenbelasting al snel betaald om vervolgens naar de pomp te rijden. Maar daar zie je dat je geen geld meer op je bankrekening hebt staan…

Het is natuurlijk maar één voorbeeld, maar het gaat in veel meer situaties op. Door te krap te lenen, kom je niet weg met de extra kosten die gemaakt moeten worden. Daarom is het beter om je spaargeld te laten staan als een reserve, om zo op die manier een buffer te hebben. Het betekent dat de lening iets duurder zal worden, maar wanneer je een korte looptijd hebt, is het verschil niet eens de moeite van het noemen waard. Door een paar tientjes extra te betalen, hoef je je namelijk geen zorgen meer te maken omdat je gewoon geld genoeg hebt om de auto te rijden, om de keuken te installeren of om toch een terras te maken buiten die nieuwe veranda die je wilt gaan bouwen. Je kunt beter honderd euro teveel lenen, dan achteraf zien dat je honderd euro te weinig hebt om je plannen uit te voeren waar je al mee begonnen was.