vakantielening-800x533

Maak je geld op in plaats van te sparen

Het zal niet lang duren voordat er een rente van 0% zal worden afgekondigd en met dat in aankomst, wordt er aangeraden om je geld gewoon op te maken. Er wordt zelfs aangegeven dat mensen knettergek zijn om te sparen en je vervolgens te laten bestelen door het ECB. Met andere woorden ga genieten van je geld, en wanneer het op is? Dan ga je geld lenen bij de overheid waarvan de rente ook nog eens aftrekbaar is.

Veel mensen zijn geld gaan sparen zodat ze wanneer de tijd daar was, een appeltje voor de dorst zouden hebben. Nu de rente erg laag wordt, of straks niet eens meer bestaat, wordt er aangeraden om het geld gewoon op te gaan maken. Ga een wereldreis maken en geniet er gewoon van, het is namelijk onzinnig om je te laten bestelen wanneer je ervan kunt genieten. Je zou kunnen zeggen dat de wereld op zijn kop is gaan staan, maar het tegendeel is waar, in het huidige Nederland ben je niet meer de baas over je eigen geld zou je beter kunnen stellen. Wanneer je het uit gaat geven kan je in ieder geval nog bepalen waar je dit aan gaat doen – waardoor je in ieder geval kunt genieten van dat waar je het voor wilt gaan besteden. En een wereldreis heeft niet iedereen dat eigenlijk op zijn verlanglijstje staan.

Een veel betere manier van een appeltje voor de dorst hebben zou een huis zijn, baksteen kan je weliswaar niet eten als je pensioen laag uitvalt. Maar je kunt er wel over na gaan denken om het huis te verkopen en iets dat kleiner is terug te gaan kopen bijvoorbeeld. Let er wel op dat het feit dat iets terugkopen belangrijk is in dit geval, anders zit je alsnog met de huur en alles, terwijl je als je het goed regels met de koop en verkoop een zo gunstig mogelijke hypotheek hebt – die in sommige gevallen alleen in plaats is om het belastingtechnisch zo aangenaam mogelijk te maken. Doe je dat niet dan kan je je ook nog eens scheel gaan betalen aan belasting. Goed opletten en zeker goed opzoeken wat je mogelijkheden zijn alvorens je ergens instapt.

Maar een ding is correct, sparen lijkt iets te zijn wat van vroeger was. En indien je toch wilt sparen? Dan kan je wellicht net zo goed het geld weer in een sok onder je bed gaan bewaren – ben je er in ieder geval nog weer eigen baas over.