banner_square_kredietcoach_gif

Kan jij straks geen hypotheek afsluiten vanwege je smartphone?

Misschien ben je zelfs momenteel wel in het bezig van een gratis telefoon, een telefoon die je bij je abonnement krijgt. Deze koop op afbetaling, kan als je niet goed oplet ernstige gevolgen gaan hebben voor je hypotheekaanvraag. Want er is onlangs besloten dat telecombedrijven die telefoons aanbieden op afbetaling ook een lening aanbieden, en dus net als de andere kredietverstrekkers aan eisen moeten voldoen. Dat kan verstrekkende gevolgen gaan hebben voor je wanneer je achter bent met je betalingen.

Een BKR-registratie

Het is de bedoeling dat abonnementen met een telefoon die € 250,- of meer kosten aangemeld gaan worden bij het BKR (Bureau Kredietregistratie) en laat dat nou een van de dingen zijn waar meteen naar gekeken wordt wanneer je en hypotheek wilt gaan afsluiten. Er zijn al diverse rekenvoorbeelden gemaakt op hoe dit plaatje eruit kan gaan zien:

Wanneer je alleenstaand bent kan dit volgende voorbeeld weleens prima van toepassing zijn op jou;

  • Consument midden twintig, inkomen van rond de € 25.000.

Het rentepercentage is 2% en de aangeschafte telefoon heeft een maandlast van € 15,-

Dit komt neer op een leencapaciteit (zonder de telefoonlasten) van € 104.473, met leenkosten komt dit bedrag uit op € 100.215. Dat houdt in dat je in totaal ruim € 4000,- minder kunt lenen.

Een ander voorbeeld maar dan geïnspireerd op een familie;

  • Gezin met twee kinderen in de puberteit, alle gezinsleden hebben een telefoon. De telefoon van de kinderen staat op naam van de ouders. Het gezamenlijke inkomen van de ouders is € 50.000,- de maandlasten zijn gelijk met het bovenstaande voorbeeld enkel vier keer zoveel. De leencapaciteit zonder de telefoonlasten komt daarmee op € 231.093 waarbij dit met de lasten op € 214,860 neerkomt. Dat is een verschil van ruim € 16.000 euro.

Hoewel het concept in het idee ontwikkeld is om de consument te beschermen, kunnen ze er dus ook onbedoeld voor gaan zorgen dat je later problemen zult hebben met het aanschaffen van een huis. Een lening afsluiten (zelfs om een telefoon aan te schaffen) kan je altijd in de problemen brengen. Al is het wellicht wat zwaar dat je straks een hypotheek kunt vergeten omdat je een telefoonkrediet hebt van laten we zeggen € 600,-