Happy woman paying with credit card

Hypotheek verhogen of lening afsluiten?

Het CBS heeft berekend dat steeds meer mensen op zoek zijn naar mogelijkheden om het huis meer energiezuinig te maken. Dubbelglas in de ramen, het isoleren van de vloeren en muren, het aanschaffen van een zonneboiler of direct zonnepanelen op het dak, het zijn allemaal manieren om ervoor te zorgen dat er minder energie nodig is in het huis zelf. Het zijn ook allemaal voorbeelden van investeringen waarvoor het geld niet direct in de portemonnee te vinden is. In veel gevallen moet er gezocht worden naar een manier in de investering te financieren. Wat is dan aantrekkelijker? Het verhogen van de hypotheek, of het zoeken naar een interessante lening om de uitgaven te bekostigen?

Hoe hoog zijn de uitgaven?

Het eerste waar naar gekeken moet worden, is hoe hoog de kosten precies zullen worden, en wat de terugverdientijd is van de investeringen. Wanneer de investeringen flink hoog uitvallen omdat alles in één keer gedaan zal worden, dan loopt dit vaak op tot bedragen van tienduizenden euro’s. Is de terugverdientijd een korte periode, van gemiddeld tien jaar, dan is de investering zeker de moeite waard. Bij een bedrag dat zo hoog is, is het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden om de hypotheek uit te breiden. Dit betekent vaak dat er een tweede hypotheek afgesloten zal worden. Hier zijn kosten aan verbonden. Daarnaast wordt er gekeken naar de waarde van het huis en het inkomen, zodat er niet teveel geleend kan worden. Is het huis veel meer waard dan de hypotheek die op dit moment staat, dan is de kans groot dat er geen probleem zal zijn, zeker niet met een meer dan gemiddeld inkomen in het huishouden.

Wat als het bedrag dat nodig is, nou eens niet zo hoog is? Er zijn veel mensen die de investeringen in fases willen laten verlopen zodat zij meer overzicht houden over het budget. Op dat moment is het verhogen van de hypotheek niet de meest voor de hand liggende keuze, omdat hier teveel kosten aan verbonden zijn. Met de rentepercentages op dit moment, is het aan te raden om eens te kijken naar een energielening. Dit zijn speciale leningen die te vinden zijn voor de mensen die willen investeren in het huis om zo de kosten per maand te drukken. Vaak zijn de voorwaarden wat soepeler. Het risico is namelijk vaak wat lager, omdat de maandlasten in het huis zullen dalen, waardoor er meer geld beschikbaar zal zijn voor de rente en de aflossingen op de lening.