krediet-aanvragen

Hogere huizenprijzen zorgen voor problemen

De huizenprijzen zijn de laatste periode opnieuw sterk gestegen met een percentage rond de 5%. In steden als Amsterdam zijn de prijzen van de huizen zelfs zo hard gestegen dat zij het niveau hebben gehaald van voor de crisis. Deze sterke stijging in prijs zorgt voor grote problemen op de huizenmarkt. Starters hebben moeite met het financieren van een huis, en de hogere prijzen zorgen voor grotere problemen. Zo maakte de AFM bekend dat steeds meer mensen geld moeten lenen om het eigen geld voor elkaar te krijgen, aangezien niet de volledige aankoop bekostigd kan worden met een hypotheek. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen de prijzen ook nog even blijven stijgen.

Stijgende prijzen

De gemiddelde prijs van een huis zal in 2016 met 7,8% stijgen. Deze verwachting is conform de verwachtingen van de ECB en dit zal ervoor zorgen dat er steeds meer problemen zullen komen. In het aantal aanvragen voor hypotheken is dit overigens niet te merken. Het aantal hypotheekaanvragen is namelijk opnieuw gestegen en dit aantal zal ook blijven stijgen. De grote vraag naar huizen en het beperkte aanbod zorgt vervolgens voor een extra stijging van de prijzen. De lage hypotheekrente op dit moment is alleszins wel een pluspunt. De ligt nog altijd onder het historische punt en dit maakt de hypotheken betaalbaar. Het probleem is echter dat er ook eigen geld ingebracht moet worden, en daar ontbreekt het in de meeste gevallen aan.

Eigen geld

Om een hypotheek en de aankoop van een eigen huis rond te krijgen, moet er eigen geld meegebracht worden. Is dit niet mogelijk, dan gaat de hypotheek en de aankoop van het huis simpelweg niet door, met als gevolg dat er gehuurd moet worden. Deze kosten zijn echter ook steeds hoger, waarmee het niet mogelijk is om geld te reserveren voor een aankoop op latere termijn. Steeds meer mensen zijn daarom genoodzaakt om geld te lenen om zo het eigen kapitaal in te kunnen brengen bij het aanvragen van een hypotheek. Wanneer dit niet goed berekend wordt, zijn de lasten voor de lening en de hypotheek te hoog voor het huishouden. Daarom heeft de AFM waarschuwen gegeven voor deze manier van aankopen van een huis. Ben je van plan om middels een lening de hypotheek rond te krijgen, reken dan van tevoren goed de kosten uit zodat je niet onverhoopt voor grote problemen komt te staan. Op die manier ben je sneller van je huis af dan dat je er aan gekomen bent.