-2144135222-37

Hoeveel geld is er eigenlijk nodig?

Er zijn altijd wel momenten waarop je er achter komt dat er minder budget is dan gewild. Dat is niet in alle gevallen direct een probleem, wanneer de aankoop uitgesteld kan worden, is er immers meer tijd om het budget uit te breiden. Is de aankoop wel noodzakelijk, of is het onverstandig om deze uit te stellen, dan wordt het verhaal compleet anders. In dat geval is het aan te raden om het budget uit te breiden met extern geld, door middel van een lening of een krediet. Voordat je kunt beginnen met het opstellen van de aanvraag, is het verstandig om na te gaan hoeveel geld er eigenlijk nodig is. Het is compleet onzinnig om teveel geld te lenen, maar te weinig geld lenen is ook zeker niet verstandig. Beide situaties zullen problemen opleveren.

Lening of krediet

In het geval van een doorlopend krediet is de situatie uiteraard iets anders dan in het geval van een lening. Bij een krediet wordt alleen een plafond ingesteld. Je kunt dan geld gebruiken tot een maximaal bedrag. Heb je genoeg discipline om een krediet aan te gaan, dan is het vaststellen van het tekort dus net even iets minder urgent, zeker wanneer het maximale bedrag op een bedrag gezet kan worden dat zeker niet overschreden zal worden. Heb je minder discipline, of wil je voor een gewone lening gaan, dan is het wel belangrijk om een goede berekening te maken van het geld dat nodig is.

Op het moment dat je te weinig geld leent, kan de aankoop namelijk alsnog niet doorgaan. Er moet dan gespaard worden, want extra lenen is meestal niet mogelijk wanneer er al een lening loopt. Dit sparen wordt echter moeilijker doordat er een lening terugbetaald moet worden die niet eens gebruikt is, omdat het bedrag te laag ingeschat was. Een nare situatie dus. Wanneer je teveel geld leent, wordt de situatie nog vervelender. Je hebt dan geld gekregen dat niet nodig is, maar dat je toch zal gaan gebruiken. De maandlasten worden hierdoor een flink stuk hoger dan noodzakelijk en de kans bestaat dat je op een gegeven moment niet meer terug kunt betalen, omdat het geld er niet is. Deze situaties zijn het meest vervelend, want wanneer je eenmaal niet terug kunt betalen, loopt de schuld alleen maar verder op.

Berekenen voor de aanvraag

Zorg er daarom voor dat je weet hoeveel geld er nodig is, en maak een sterke berekening. Een inschatting is niet aan te raden, omdat teveel of te weinig lenen zal zorgen voor problemen op de langere termijn, en die problemen kunnen gewoon vermeden worden.