happy man in his car

Aanpak ECB werkt nog niet, rentes blijven laag

Aanpak ECB werkt nog niet, rentes blijven laag

De Europese Centrale Bank heeft veel geld en werk gestoken in het vinden van een aanpak om de economie weer op poten te helpen. Er werd 60 miljard aan leningen opgekocht per maand en de economie kwam langzaam weer op gang. De inflatie wist iets te stijgen, maar haalde de 2 procent bij lange na niet. De prijs van olie steeg iets, wat aangeeft dat de economie zich in de goede richting begeeft, maar de prijzen zijn nog steeds te laag. De consumenten zijn blij met de lage rentes, de prijzen die nauwelijks stijgen en de prijzen aan de pomp, maar zijn ontevreden over de lage spaarrentes. Intussen is de ECB hard aan het werk met het verhogen van de maatregelen. Er moet duidelijk nog meer geld in de economie gestopt worden om een echte groei van de grond te krijgen. Maar hier is niet iedereen het mee eens.

Rente omlaag, investeringen omhoog

De ECB heeft aangekondigd dat de rente op de leningen naar 0 procent gaat. Grotere bedrijven en banken konden al gratis geld lenen, maar de verwachting is dat voor andere particulieren en bedrijven ook opnieuw een rentedaling komt. Tegelijkertijd gaat het bedrag dat in de economie gepompt wordt op maandelijkse basis weer omhoog. Dit zal 80 miljard worden per maand om te zien of dit genoeg is om de inflatie aan te wakkeren richting de 2 procent, het percentage dat als ideaal streven gezien wordt door de meeste economen. De vraag is of de inspanningen genoeg zijn. Het multiplier effect moet immers in kunnen slaan en daarvoor moeten veel meer mensen geld uit gaan geven. In de tussentijd worden de economen steeds voorzichtiger. Zij wijzen op de gevaren die zich nu aan het opstapelen zijn in de tussentijd.

Welke gevaren stapelen zich op?

De economen zien donkere wolken aan de horizon. De mensen die nu een lening afsluiten, sluiten een lening af tegen een lage rente. Zij berekenen de kosten van de lening aan de hand van de huidige rente. Op het moment dat de ingreep van de ECB gaat werken, zal de rente op de leningen gaan stijgen om het effect iets te remmen. Dit betekent dat de leningen direct duurder worden, vele malen duurder dan berekend was op voorhand. Een ander gevaar is het verhogen van het bedrag dat in de economie gestoken wordt op maandelijkse basis. Dit is bedoeld om de economie te sturen, maar wanneer het effect te groot is, moet dit achteraf weer geremd worden. Dat is lastig aangezien het precieze effect dan nog maar te bezien is.

Iedereen die nu een lening afsluit, wordt daarom aangeraden om vooral te kijken naar de kosten op het moment dat de rente zou stijgen. Het kan zelfs verstandig zijn om de rente vast te zetten tegen een iets hoger percentage zodat er zekerheid is op de langere termijn. Op die manier zijn de kosten namelijk altijd duidelijk.